Logo för hemsidan. Det är ett Whiskyglas följt av texten Malt e Ballt

Experten har ordet

Whiskyfantasten Fredric Lundfeldt


Fredric Lundfeldt har besökt flertalet destillerier i Skottland, startat upp en Whiskyklubb och kan tala i oändlighet om hur ett korn på ett fält, en sommardag i Skottland, skördas för att tillslut hamna i en Laphroaig. Han tillhör alltså det där släktet som har grottat in sig i alldeles för mycket fakta. Och tur är det, annars hade inte den här intervjun blivit av. Tack för att du kom hit Fredric!

Fredric Lundfeldt mot svart bakgrund. Han håller i ett Whiskyglas.
Fredric Lundfeldt

Efter en stressig arbetsdag med en dator som strejkar och ungar att ta hand om så dyker han upp, lätt svettig i pannan. "Jag har bilderna med mig, men...", säger han och skakar på huvudet. Det var nämligen på den strejkande datorn som bilderna fanns från hans Whiskyresor som Malt e Ballt skulle få använda.

Den datorn gick sönder dagen innan den här intervjun, men en annan whiskyentusiast klev snabbt in och fixade fram bilder från en resa som de hade gjort tillsammans. Nu stod Fredric "Fredda" Lundfeldt med ett USB-minne i handen.
"Du får mer sedan. Datorn måste in på reparation.", sa han.

Vi slog oss ner i mitt vardagsrum bland barnleksaker utspridda på golvet och med en stereo som dunkade ut "Petsons Gård" ur högtalarna. Det var en stämning långt ifrån en oxblodsröd skinnfåtölj, en fet cigarr och en rökig Islay Whisky - men det fungerade ändå. Vi drack ju kaffe och hade bullar istället. :)

Intervjun startar

Är du en expert Fredric, eller?
- Hmmmmm, jag har ju under åren anskaffat mig en viss kunskapsbas i allafall.
Jag skulle själv kalla mig för en entusiastisk Whiskyälskare.
Hur och när väcktes ditt Whisky intresse?
- I början på nittiotalet smakade jag för första gången en riktig Whisky (Single Malt). Det var en Lagavulin, en av de rökiga sorterna från Islay. Jag fick även smaka på en Laphroaig, men där gick gränsen...då. Den var alldeles för rökig i smaken. Tidigare hade jag bara smakat på tråkig blended Whisky. Men det här var något helt annat!
Berätta lite om Whiskyklubben du är med i.
- Jag och en annan entusiast startade Rauk Whisky 2006. Vi är ett litet gäng som lägger en slant var varje månad för att sedan köpa in lite olika och ibland ovanliga sorters Whisky för provningar en gång i månaden med enkel mat och dryck. Det hela är väldigt lättsamt och prestigelös och väldigt trevligt.
Vad har varit det roligaste under dina resor till Skottlands destillerier?
- Alla människor som man har mött i dessa sammanhang. I Skottland lever man med Whiskyn närvarande på ett naturligt sätt, vilket märks på alla man pratar med. Så jag måste säga att mötet med människorna helt klart har varit det roligaste. Annars så var det en rolig upplevelse att få smaka på råspriten på destilleriet Lagavulin. De får dock inte bjuda i glas enligt lag, så alla fick kupa sina händer så stort som möjligt och surpla i sig. Det luktade Lagavulin om händerna resten av dagen.
Har du något favorit-destilleri i Skottland du gärna vill besöka som du inte har varit på, och varför?
- Talisker! Därför att det är en favorit Whisky samt att en vän (läs Daniel Eriksson) berättade om ett otroligt landskap som på vissa platser ser ut som bergen i Mordor (Sagan om Ringen).
Om man ska besöka endast ett destilleri i Skottland, vilket skulle du rekommendera då och varför?
- Glenfiddich! Det är en bra start för nybörjaren, men erbjuder även något för den kunnige. Det är ett trevligt destilleri där den vanliga guidade turen faktiskt är gratis. Endast specialturerna kostar pengar.
Glenfiddich Destilleri. En byggnad av sten i ett grönt landskap av gräs och träd.
Scotland-2005-085 (Glenfiddich destillery) av Snorrelo(CC by 2.0)
Hur avnjuts en Whisky på bästa sätt?
- Det beror delvis på Whiskysorten. Choklad och Whisky går bra att kombinera. Man kan äta en bit mörk choklad för att förhöja smakupplevelsen. Att vattna Whiskyn innebär att man droppar i några droppar vatten efter tycke och smak (helst med en pipett). Man får då fram smakämnena och rundar av det som kan upplevas som vasst, stingit och rökigt. Man kan även ha i is, även om det inte är något som jag själv (och många med mig) förespråkar. Whiskyn tappar alldeles för mycket smak och blir blaskig. Vill man ha en kall Whisky så kan man istället kyla ner glaset innan, men personligen tycker jag att den ska vara rumstempererad. Som ett roligt extra tillbehör, lite för stämningens skull, men faktiskt även för smakupplevelsen så är en cigarr inte fy skam. Tvärtom! Sedan det sista och inte helt felaktiga sättet är att helt enkelt dricka den som den är utan några krusiduller. Till detta ska tilläggas att en Whiskyguide på Edradour sa: "Man kan blanda i vatten, men tänk på att vi har arbetat hårt för att få bort det ur Whiskyn." Det känns lite som att man förstör arbetet de har lagt ner om man har is i glaset, enligt mig. Det finns ju även Whiskykuber som man kyler ner som man kan använda istället.
Vad kostar en helt okej Whisky, och är dyrare Whisky verkligen godare?
- Från cirka 300kr och uppåt för en Single Malt 700ml. Som regel kan man säga att en Whisky med längre lagringstid (12 år och uppåt) får en mjukare, fylligare, rundare och mindre spretig smak vilket uppskattas av de flesta. Den längre lagringstiden leder även till större förluster av Whiskyn i fatet på grund av så kallad Angels share (avdunstning), vilket också då påverkar priset. Så svaret blir ja! Det är ren fakta, men sedan kan man ju tycka om olika whisky i alla fall.
Vad är den äldsta Whisky du har smakat på?
- En 45 årig Tomatin. Den var precis allt det som jag beskrev i föregående fråga. Mjuk, rund, fyllig och len i smaken. Den var god!
Både den svarta förpackningen och själva flaskan av Nikka Whisky.
Nikka Whisky
Varför anses Single Malt som bättre än en Blended?
- Det handlar om förädling. Single Malt är en renare form av Whisky. En blended är ju till största delen Grainwhisky vilket har den där spretiga och stingiga smaken som många inte tycker är lika god. Men det finns undantag, och det är Japanska Nikka Whisky. Den är fin!
Du har ju även varit på Mackmyra destilleri, var det någon skillnad mot de Skotska destillerierna?
- Egentligen inte, det är ju samma produktionssätt. Mackmyra påminner mycket om de skotska destillerierna, men det man märkte av var att Mackmyra var lite modernare och nyare, inget annat speciellt faktiskt.
Hur skulle du säga att Svensk Whisky står sig i världen och vad tycker du själv om svensk Whisky?
- Svensk Whisky står sig bra mot övriga världen, det är vad jag tycker och de svenska whiskysorter som jag har provat har varit bra i förhållande till många andra länders whisky. Dessutom har jag läst och hört vid besök på destillerier i Skottland att de har ett stort intresse för svensk whisky.
Och slutligen sista frågan: Vilken är din favorit Whisky om du endast får välja en?
- Det får jag inte, jag får välja två. Det blir i sådana fall Ardbeg 1975 och en 30 årig Talisker.

SLUT