Logo för hemsidan. Det är ett Whiskyglas följt av texten Malt e Ballt

Frequently Asked Questions

För att du ska slippa läsa igenom hela hemsidan i jakten på svaret på just din fråga, så kanske du hittar den här istället. Tycker du att det borde finnas ett svar på en fråga som du inte hittar här så maila gärna. Du hittar mailadressen längst ner på hemsidan eller så klickar du in på länken Kontakt i menyn och fyller i formuläret.

En streckgubbe med ett stort frågetecken över sig.
1. Vad är malt?
Svar: Det är ett spannmål som heter korn. Det används bland annat i framställningen av Whisky och Öl.
2. Vad är en Single malt?
Svar: En Single malt är gjord på mältat korn ifrån ett och samma destilleri men från olika årgångar som blandas, och det är det yngsta fatet som sätter åldern.
3. Vad är en Blended Whisky?
Svar: En Blended Whisky innehåller till största delen Grainwhisky utblandat med en mindre del Single Malt.
4. Vad är Grainwhisky?
Svar: Det är grunden för Blended Whisky och går att framställa i mycket stora mängder till ett billigt pris. Det är gjort på vete och majs.
5. Vad är en Single casc?
Svar: En Single casc är en tappning av Single malt från ett och samma fat.
6. Vad är en Blended malt?
Svar: En Blended malt är flera olika Single malt fast från olika destillerier.
7. Vad är Bourbon?
Svar: Det är den amerikanska varianten av Whisky som ska innehålla 51-80 procent majs och resten malt, råg och vete. Och eftersom Single malt lagras på gamla Bourbonfat så kan man säga att utan Bourbon, ingen Single malt. :)
8. Är Bourbon också en Whisky?
Svar: Njae, hmmm, eftersom det bland annat är gjort på största delen majs och inte på maltkorn så är det inte Whisky som man menar när man talar om Skotsk Single Malt. Talar man om amerikansk Whiskey (märk stavningen) så är det just Bourbon man menar, eller möjligen Tennessee Whiskey vilket då är en Jack Daniel´s.
9. Är Jack Daniel´s en Whisky eller en Bourbon?
Svar: Inget av dem faktiskt. Det skiljer lite i produktionen av en Jack Daniel´s mot en Bourbon och den saluförs dessutom som en Tennessee Whiskey. Märk stavningen så ser ni att det inte heller är en Whisky. Men förutom stavningen som avslöjar lite så tillverkas inte heller Jack Daniel´s av mältat av korn utan av majs (som en Bourbon).
10. Vart kommer den rökiga smaken ifrån?
Svar: En liten del kommer från Bourbonfaten som Whiskyn lagras på, men den större delen kommer från när malten torkas genom torveldade ugnar och röken får passera genom kornen.
11. Whisky eller Whiskey?
Svar: I Skottland stavas det Whisky, men i Irland och i USA stavas det Whiskey. Men det finns även stavning i USA som Whisky, så ingen regel utan undantag alltså.
12. Vad är Cask Strength?
Svar: Det är whiskyns alkoholhalt som den uppnår i faten, vilket brukar ligga runt 60-65%. Vanligtvis så blandas whiskyn ut till 40% innan den säljs men det förekommer även försäljning av Cask Strength.