Logo för hemsidan. Det är ett Whiskyglas följt av texten Malt e Ballt

Svensk Whisky

Whisky är ju en traditionell skotsk spritdryck, här i Sverige dricker vi snaps, eller? Det är en sanning med modifikation. Faktum är att intresset för Whisky har blivit större i hela världen och även i Sverige, men det började inte nu.

Två flaskor Skeppets Whisky med vit etikett
Skeppets Whisky av Allt om Whisky
(CC by 2.5)

Historia

I slutet av 1955 så tappades de första flaskorna av Skeppets Whisky på Vin & Spritcentralens fabrik i Södertälje. Det var en blended som kortsagt var en dåligt producerad produkt. Brist på kunskap gav inte så överaskande det dåliga resultatet som var en extremt rökig Whisky.

Namnet var inspirerat från regalskeppet Wasa. Produktionen upphörde 1968 men Skeppets Whisky stod och skämdes på Systembolaget ända fram till 1971.

Läs gärna mer om Skeppets Whisky på hemsidan Allt om Whisky

Svensk Whisky idag

Sverige har kommit en liten längre bit på vägen vad det gäller att producera Whisky och det finns flera destillerier i landet. Nedan kan du läsa om några av dem, men en ny version av Malt e Ballt är på gång där fler destillerier kommer att finnas med. Om du har något tips på ett destilleri så maila på en gång, tack!


Spirit of Hven Destilleri. Grön bakgrund med guldtext på destilleriets namn.
Spirit of Hven Backafallsbyn

Spirit of Hven Backafallsbyn grundades 2008 och drivs av ägarna Anja och Henric Molin. Tillsammans har de skapat ett certifierat destilleri enligt Europeisk Ekologisk standard KRAV och enligt NOP. Destilleriet (som egentligen endast är en del av ett större koncept), och hela anläggningen med allt vad de har att erbjuda, ligger på den vackra ön Ven utanför skånska västkusten i Öresund med cirka 360 invånare. Ön är även känd för att vetenskapsmannen Tycho Brahe på 1500-talet där byggde sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg. Det finns historia på ön, och genom destilleriet så skapas det ännu mer. Det är lätt att känna igen en produkt ifrån Spirit of Hven med flaskornas lite trekantiga form, och designen är faktiskt efter kemins E-kolv då Henric Molin är en kemifantast. De producerar flertalet ekologiska produkter som gin, kryddad sprit som Aqua Vitae, Winter och Summer Schnapps, vodka och whisky.

Whiskyflaskan Seven Stars NO. 1 Dubhe mot vit bakgrund.
Seven Star NO. 1 Dubhe

En av medarbetarna, Camilla Ericsson, berättar om deras första whisky, Urania, som genast sålde slut på de 4444st buteljerna som kom ut på marknaden. Den släpptes 2012 och namnet var efter astronomins musa, Urania, i den grekiska mytologin. Urania vann silvermedalj i Wizard of Whisky Awards 2012 och samma år fick whiskyn även silvermedalj i International Wine and Spirit Competition.

Seven Stars, Spirit of Hvens Whiskyserie, kommer att släppa en ny butelj varje år fram till 2019, varav den första i serien, Dubhe, redan är släppt på marknaden. Den tog slut så snabbt att de fick göra en nyrelease på den samma år efter bara någon månad. Dubhe är en av stjärnorna i Stora Björnen på himlavalvet, närmare bestämt en del av Stora Karlavagnen som i sin tur är de sju ljusstarkaste stjärnorna i Stora Björnen. Spirit of Hven har alltså återigen vänt sig mot himlen efter namn, och de lyckas rätt bra! Precis lika bra har de lyckats med smaken och kvalitén, för Spirit of Hven tilldelades i juni 2013 ytterligare ett pris. Denna gång en silvermedalj för just Dubhe, av International Spirits Challenge 2013 Se även denna länk: Ny medalj till Hven

För att möta den ökade efterfrågan så ska ett byggprojekt stå klart till sommaren 2013. De kommer att investera i ett nytt lagerhus, en ny buteljeringsfabrik med butlejeringslina och ett nytt laboratorium.

Spirit of Hven Destilleri. Vit byggnad med bord och stolar utanför där folk sitter.
Spirit of Hven Backafallsbyn

Spirit of Hven Backafallsbyn erbjuder även olika typer av boende för övernattning, aktiviteter som till exempel fisketurer, snapsprovning, whiskyprovning (såklart), guidade turer och även relax och spa. Klicka dig in på deras hemsida för att upptäcka mer hos Hven, för det finns mer, kolla in whiskybaren!

Whisky Utmärkelser

Urania - Swedish Island Single Malt Whisky 45vol%

Silvermedalj    Silvermedalj

Seven Stars No. 1 Dubhe - Swedish Organic Island Single Malt Whisky 45vol%

Silvermedalj   
Mackmyras Brukswhisky. En flaska med blå ettiket.
Brukswhisky av Mackmyra Svensk Whisky

Mackmyra var det destilleri som jag själv först hörde talas om när det gällde den svenska produktionen och är även det äldsta i Sverige sedan starten 1999. Mackmyra har ett roligt sortiment tycker jag och de har en god smak på sin Whisky. Man kan, som på de flesta destillerier, även köpa sig ett helt fat om man vill, som får stå och mogna under några år. Mer info kommer.


Smögen Whisky har riktat in sig på en småskalig produktion och de första dropparna Whisky har idag när jag skriver detta (april 2013) ännu inte lämnat lagret. Den första buteljeringen ska nämligen ske 2014. De lovar en kraftfull Whisky med en rökig smak och stor karaktär. Det låter spännande. Vi svenskar har ju en förkärlek till just den rökiga Islay Whiskyn, så det faller oss säkerligen i smaken. Mer info kommer.


Norrtelje Brenneri ligger och ruvar på en ekologisk hemlighet. Eller så speciellt hemligt är det inte. 2009 fylldes ekfaten upp av Sveriges första ekologiska Whisky, och där ligger den fortfarande och mognar på obestämd tid. "Roslagswhisky Eko no. 1" blir namnet på denna produkt som alltså kommer att buteljeras när ägarna tycker att den är klar.
SKYNDA SKYNDA! Eller kanske VÄNTA VÄNTA! Låt den ligga där och gotta till sig. Ingen stress... År 2012 vann Roslagswhisky Eko No. 1 silvermedalj i sin klass i tävlingen Destillata i Österrike 2012. Mer info kommer.


Box destilleri. En tegelbyggnad i solnedgång vid Ångermanälven.
Box Destilleri av Boxwhisky

Boxwhisky ligger i ett för mig personligt intressant och avslappnat område då en sommarstuga gömmer sig i krokarna och väntar varje sommar. Box håller till strax utanför Kramfors i Ångermanland. Förutom en snygg byggnad så stoltserar Box gärna med det som de anser gör destilleriet unikt. Det norrländska klimatet med stora temperaturvariationer, det iskalla kylvattnet från Ångermanälven och ett produktionsflöde där det råder kompromisslös noggrannhet. Box fokuserar dessutom enbart på Maltwhisky som då får personalens fulla uppmärksamhet. Råvarorna de använder är bland annat gammeldags pilsnermalt och klassisk destillerijäst och kvalitén på faten står Johan Thorslund för (Sveriges enda tunnbindare), samt Sherryfat från Jerez av en spansk leverantör. Allt det sammantaget gör sitt för att kvalitén och smaken ska hålla en hög standard.

Hasse Nilsson, marknadschef på Boxwhisky, berättar att de tidigast kommer att ha flaskor på marknaden i juni 2014 och att de förhoppningsvis kommer att buteljera i december 2013. Han påpekar dock att de inte kommer att släppa något som inte lever upp till den kvaliten de eftersträver, så releasen är endast preliminär. Han talar vidare om designen av flaskan som pågår och avslöjar att det är en kopia på en flaska som är funnen i älven strax utanför destilleriet där det tidigare har legat ett glasbruk. Spännande, tycker jag och hoppas på något roligt. Än så länge är flaskan endast en prototyp, och arbete med label och design pågår som sagt och kan komma att ändras för bästa resultat.

Boxwhisky är speciellt stolta över de stora namn i whiskyvärlden som har sagt så mycket gott om dom. Bara ett exempel är "The world´s most exciting new distillery", av World Whisky Review. Läs gärna artikeln.

"Vårt nydestillat håller absolut världsklass.", avslutar Hasse.


En bild tagen i mörker utomhus på vintern på en ladugårdsliknande byggnad med en glaskupol sticker upp ur taket i vilken destillationsröret syns. Det skimmrar blått om kupolen.
Tevsjö Destilleri av Jonas Larsson
I den blå glaskupolen på Tevsjö destilleri sticker en del av destillationskärlets rör upp mot himlen. Det ser minst sagt coolt ut!

Tevsjö Destilleri har ingen Whiskyproduktion ännu, men det kommer. Jonas Larsson är delägare av destilleriet tillsammans med sin fru Anna Larsson som även driver Teve Kvarn på samma mark. Här tillverkas fortfarande mjöl och kross på traditionelt sätt sedan ca 200 år tillbaka, och hon själv är 6:e generationen som driver kvarnen vidare. Det är en annan historia men även det intressant. Det bådar gott inför deras Whiskyplaner där just traditioner och hantverk går hand i hand för en bra produkt. Tevsjö destilleri har alltså redan detta gratis och behöver bara förvalta arvet rätt för att även inkludera Whiskyn i deras koncept. Håll tummarna!

Men hur var det nu med whiskyn? Jodå, det kommer berättar Jonas. Om planerna går som det ska så startar produktionen redan i höst eller till vintern 2013, men det blir svensk Bourbon. En nära släkting till Whiskyn alltså men nog så intressant. De räknar med att tappa upp minst 10 fat i år, med minst 51% majs och resten korn. Jonas viker möjligen av lite från reglerna när det gäller faten som för att få kallas Bourbon måste vara nya och tillverkade i USA. Antingen blir det en liten svensk touch på det hela med svensk ek, eller så kommer de att prova på gamla Bourbonfat. Hur som helst så låter det intressant och jag ser fram emot deras slutprodukter som med tiden även kommer att inkludera Single malt.

>> Kör inte bil påverkad och drick inte för att bli berusad, drick för att det är gott!

Och kom ihåg! Att dricka just Whisky gör bara den enfaldiga, den vise avnjuter den! :)