Logo för hemsidan. Det är ett Whiskyglas följt av texten Malt e Ballt

Vad är Whisky?

Whiskyfat staplade på varandra.
Maturation warehouse, Glenrothes distillery av Yvescosentino's
(CC by 2.0)

Whisky görs nu för tiden i hela världen och i olika smakvarianter, men vad är Whisky egentligen? Vad innehåller den och vart kommer den rökiga smaken ifrån som finns i vissa sorter. Single malt, Blended och Bourbon, du kanske har hört talas om sorterna men vet inte skillnaderna. Malt e Ballt ska bena ut det här åt dig på ett lättsamt sätt utan att gå in för mycket i detalj.

Whisky baseras på spannmål

Ett kornfält med skinande gyllene korn på sen sommaren.
Ett kornfält 123rf Stock Photos

Enkelt sagt så görs Whisky på en jäst mäsk av spannmål som till exempel korn, havre, råg, ris, vete eller råg, men inte på majs som en del tror. På majs gör man nämligen Bourbon.

Allt som ingår i produktionen av Whisky från valet av vatten och spannmål till åldern på faten, ja precis allt, påverkar Whiskyns slutgiltiga smak.

Lagras Whiskyn till exempel i sitt slutskede på ett sherry fat (där alltså sherry tidigare har lagrats), så blir smaken lite sötare. Glenmorangie Lasanta är ett bra (och gott) exempel på en sådan Single malt från regionen Highland i Skottland.

Whiskyn Thor från Kollektionen Valhalla. En flaska står i mitten i en träställning med fören av två vikingaskepp bredvid sig av trä
Thor

Ett annat exempel är Higland Park som har sitt destilleri i Kirkwall på ögruppen Orkney i Skottland. De är Skottlands nordligaste destilleri och har även en kollektion baserad på asatron som de kallar för Valhalla Collection.

I den kollektionen hittar man Whiskyflaskor med namn som Thor och Loki. Namnet på kollektionen och flaskorna gör troligtvis att fler svenskar tycker att det är kul med Whisky. Det hela blir lite som med samlarkorten man hade som barn. Man letar efter roliga och annorlunda sorter.

Skotsk Whisky

Man vet att det i Skottland producerades Whisky redan på 1400-talet men exakt hur långt tillbaka i tiden som drycken har destillerats i Skottland vet man inte med säkerhet. Själva destillationskonsten var långt innan det vida spritt och användes till en början för att göra parfym av blomblad och örter redan av de "gamla grekerna", eller var det de "gamla egyptierna" eller kanske "de gamla kineserna"? Svaret på vem som var först går isär, men konsten att destillera har i alla fall funnits hundratals, kanske till och med i ett till två tusen år innan Kristi födelse.

Bild på 3 olika flaskor Ardbeg på ett bord med ett Whiskyglas bredvid
Ardbeg Single Casks, 1972, 73 and 74 av Rollofunk(CC by 2.0)

Trots att det som vi idag kallar Whisky faktiskt kom till Skottland via Irland, så är det idag Skottland som är ledande, speciellt sorten Single Malt som flera destillerier producerar i olika smaker. Trots att Single Malt klassas som en finare Whisky av många så är det Blended som står för den största försäljningen (läs mer om skillnaderna i FAQ).

En Single Malt görs på mältat korn i ett och samma destilleri men från många olika årgångar som blandas, och det är det yngsta fatet som sätter åldern. För att få fram sockret, och därmed grunden till mäsken, så blötläggs kornen för att gro i 3-5 dagar på stora golv med små hål i.

>> Uisce beatha är det Gaeliska och Iriska namnet för Whisky och betyder Livets vatten.

Destillationskärl av koppar uppradade i Glenrothes destilleri. De har en stor rund botten och sedan sticker det upp som en stor skorsten på ovansidan.
Spirit stills, Glenrothes distillery av Yvescosentino
(CC by 2.0)

Man ser till att kornet slutar att gro genom att elda under golvet, och vill man få fram en rökig smak på whiskyn så lägger man torv på elden vars rök då genomtränger kornen. Man får även fram en del av den rökiga smaken ifrån de svedda ekfaten från USA (som tidigare använts till att lagra bourbon).

Malten mals och läggs i stora kar med silbotten, fyller på med hett vatten i tre olika steg för att få ur så mycket socker som möjligt från malten. Malten som ligger kvar blir foder för djur och den kvarvarande vätskan tappas upp i stora mäskningskar där bland annat jäst tillsätts.

>> Skotsk Whisky har blandade inslag av smaker som t.ex. blommig, kraftigt maltiga, söta och olika grader av rökig smak.

Efter lagring i några dagar så uppnår vätskan en alkoholhalt på cirka 8%. Slutligen destilleras den 2 gånger i kopparpannor och tappas sedan på bourbonfaten för lagring i minst tre år för att få kallas för Whisky. Det är dock inte ovanligt att destillerier lagrar sina drycker mycket längre än så, till exempel 12-21 år. Vill du veta mer ingående om hela processen så kika in här på Wikipedia.

Skottlands Whiskylandskap är indelade i regioner, och dessa är Highlands, Lowlands, Speyside, Islay, Campbeletown och Island. Islay står för de rökiga Whiskysorterna på grund av områdets torvfyndigheter. Kända sorter är till exempel Ardbeg och Laphroaig.

Whisky i världen

När det gäller whisky utanför Skottland så finns det en hel uppsjö av sorter, men jag kommer bara att nämna lite kortfattat vad som finns där ute. Om du är mer intresserad av destillerierna så klicka på länkarna i texten. Detta är alltså kortfattad information och väldigt basic.

Flaskan Jim Beam med vit ettikett mot en vit bakgrund.
Jim Beam Rye av
Ethan Prater
(CC by 2.0)

Bourbon har ni säkert hört talas om, och det är en helt enkelt Jänkarnas Whiskey. Lägg märke till stavningen som skiljer sig från skottska whisky. Även Irland använder sig av Whiskey som stavning. Amerikansk Bourbon måste innehålla 51-80 procent majs och resten är då malt, råg och vete. Den måste även lagras minst 2 år på ekfat. Kända sorter är till exempel Jim Beam. och Four Roses


Ett annat välkänt märke är Jack Daniel´s som egentligen inte är en Bourbon, och där även tillverkarna saluför den som Tennessee Whiskey istället. Den skiljer sig lite i tillverkningsprocessen mot en Bourbon, men det får ni läsa vidare om på deras hemsida.

Flaskan Jack Daniel's på ett spelbord med tärningar
Jack Daniel´s av Ciubeca(CC by 2.0)

Jack Daniel´s har mer eller mindre alltid profilerats med lite ruffig stil och har ofta förekommit i rock 'n' roll världen. Guns 'n' Roses, Motörhead och Mötley Crüe är bara några exempel som mer eller mindre har gjort reklam för drycken genom att både konsumera mycket och även synas på bild med flaskan. Förutom det så förekommer även Jack Daniel´s i flera texter till andra musiker. Man kan nog lugnt säga att de har haft en väldig draghjälp för att sälja sin produkt.

Den kändaste flaskan är utan tvekan Old No. 7 som ni ser på bilden, och ni kanske även minns den svartvita reklamen i teve från julen 2012. Den spelade nämligen på mystiken kring talet. Var det skaparens (Jasper Newton "Jack" Daniel, född 1846) lyckotal, hade han 7 älskarinnor, var det tågvagn nummer 7 som var lastad med hans Whiskeyfat eller vad står egentligen siffran 7 för? Ingen vet.

Japan förknippas kanske mer med sake, men det finns i dagsläget cirka 6 destillerier i Japan som alla har Skottland som förebild. De har både rökiga och icke rökiga sorter och de använder mältat korn i tillverkningen till sina Single malt, precis som skottarna. Yamazaki är Japans äldsta destilleri och grundades redan 1923. Den tillsammans med destilleriet Hakusu ingår i en stor dryckeskoncern som heter Suntory.

Danmark stoltserar med Braunstein destilleri som släppte sin första Whisky 2010. Det är med andra ord ett ungt destilleri precis som Fary Lochan som har prducerat Whisky sedan 2009. Sedan har vi även Stauning Danish Whisky som också är i början av sina produktionsår om man jämför med Skottlands gamla traditioner.

Och sedan då???

Jo, det finns hur mycket som helst att skriva om all Whisky ute i världen. Det blir kanske mer senare, men för nu så räcker det här som en ingångsport för dig som inte kunde ett smack om Whisky innan.

Hoppas du har lärt dig något och tyckte att det var lätt att ta till dig av informationen, för det är som sagt det som är tanken med hemsidan. Lättåtkomlig information! Det kanske läggs till fler avdelningar senare med mer ingående fakta, men det får framtiden utse.

Kika nu istället in Svensk Whisky och läs om vad vårat land har att erbjuda.
>> Kör inte bil påverkad och drick inte för att bli berusad, drick för att det är gott!

Och kom ihåg! Att dricka just Whisky gör bara den enfaldiga, den vise avnjuter den! :)